MAVESYGE

Mavesyge hos børn:

”Maveinfluenza” eller ”maveforkølelse” plejer man at kalde smitsomme virusinfektioner, som kan give diarré og under det første døgn ofte også opkastninger.

 Jo yngre et barn er desto alvorligere er en akut diarrésygdom på grund af risiko for væskemangel. Hos et barn, som ikke vil drikke, men som alligevel leger, er risikoen for væskemangel dog ikke stor.

 Børn yngre end et år er specielt udsatte for risiko for væskemangel. Har barnet samtidigt høj feber, øges væsketabet.

 Ofte tager det mindst en uge, inden barnet er lige så aktivt som tidligere og mindst 2 uger, inden afføringen er helt normal.

Kontakt egen læge eller vagtlægen hvis:


•Barnet ikke har tisset i 8-10 timer (kan være en god idé at veje bleen)
•Barnet har meget ondt i maven
•Barnet bliver usædvanlig træt og påvirket
•Der er blod i barnets afføring eller opkastning
•Barnet har haft diarré i mere end 3 døgn


Hvad kan du gøre selv:

 Almene råd:
 Det er væske, som er vigtigst for dit barn. Væsken skal være i stuetemperatur, specielt hvis dit barn kaster op. Lad barnet drikke små mængder ad gangen, 1-2 skefulde hvert femte minut.

 Hvis du ammer, skal du fortsætte med det.

 Væskemængder:
 Alder 1-6 måneder: Som ovenfor, ring gerne til sundhedsplejerske eller egen læge for et godt råd.

 Alder 6-12 måneder: Barnet behøver mindst 1 liter per døgn.
 Prøv gerne svag te med lidt sukker, svagt blandet saft tilsat ekstra 3-4 spiseskeer sukker og 2-3 teskeer salt per liter. Æblejuice. Sodavandsis. Undgå lightprodukter.

 Alder over 12 måneder: Mindst 1-1½ liter per døgn. Gerne som til de yngre børn.

 Mad: Når opkastningerne er aftaget, kan man give barnet lidt at spise. Det er godt med banan, vælling (gerne majs), ristet brød, kiks, knækbrød, kogte kartofler, kogt ris, frikadeller, kogt fisk, omelet og ekstra meget at drikke. Undgå mælkeprodukter, flødeis, fuldkornsvælling, frugt og grønsager, indtil afføringen er normal. Gå derefter over til normal mad igen gerne med ekstra væske de første par uger.

 Smitte & hygiejne: Disse sygdomme smitter – meget !!! Vær meget omhyggelig med din og barnets hygiejne i forbindelse med, at I spiser og når I vasker numse/skifter ble. Vask altid barnets og derefter dine egne hænder, inden I skal spise og drikke, eller tør eventuelt hænderne i engangsservietter med sprit (en ny serviet per person!). Brug flydende sæbe og rent håndklæde – hver gang og til hver person! Drik ikke af samme glas, brug ikke samme ske/gaffel. Tænk på hygiejnen i familien i øvrigt, så ikke alle bliver syge.

 Immunitet: Man bliver desværre ikke immun, hvilket betyder, at samme barn kan blive syg igen med samme sygdom kort tid efter. Sygdommen kan derfor ”gå rundt i familien” flere gange. Der er kun en måde til at få det til at slutte på: HYGIEJNE!

 Børnepasning: Vent MINDST 24 timer fra sidste opkastning eller diarré med at sende dit barn i børnehave, skole eller til dagplejen.

 Medicin: Der er ikke nogle gode håndkøbsmidler mod diarré hos børn.

 Anden sygdom: Ring egen læge (eller den læge, som behandler dit barn i øvrigt), hvis dit barn har andre sygdomme som for eksempel diabetes, stofskiftesygdom eller anden kronisk sygdom og har fået en mavesyge